Hasznos infók

Mettől-meddig maradjon a fotós?

Többnyire három verzió fordul elő:

1.: Az előkészületektől a lakodalom/party fotózásra érdemes részéig. Ez a valóságban azt jelenti, hogy valamikor a délelőtti órákban megjelenünk, elkezdjük a munkát a smink/haj/öltözködés elejétől és attól fogva folyamatosan fotózunk minden eseményt (előkészületek, éttermi díszítés, még mielőtt a vendégek megérkeznek, kreatív fotózás, ceremónia, buli) és kb. éjjel 1-2 órakor tesszük el a gépeket. Ezt követően rendszerint már csak tánc van a parketten, sok fotózandó esemény általában ezután már nincs.

2.: Van, aki az előkészületeket nem kéri megörökíteni, hanem csak a ceremónia (vagy ceremóniák, ha pl. polgári és templomi szertartás is van) kezdetétől a buli fotózandó részéig kéri a munkát.

3.: Van olyan is, aki viszont éppen magát a lagzit nem kéri fényképezni, csak a szertartást és  kreatív beállításokat.

 

Az esküvőfotózás ára

Tipikusan az a kérdés, amit a megrendelők szinte legelső kérdésként feltesznek. Nem lehet azonban azonnali árat mondani egy munkára, mert minden munka más. Lássuk csak, mennyi munka van egy esküvőfotózással:
A folyamat a fényképezéssel kezdődik, ami a megrendelő kívánságától függően lehet csak 4 óra időtartam is, de ha az előkészületektől hajnalig maradunk, akkor az nem ritkán 16 óra folyamatos munkát jelent. És ezzel a képkészítésnek még messze nincs vége akkor sem, ha valaki csak egy kisebb időtartamú fotózást kér, ugyanis a képek átadásáig a fotóknak konvertáláson, utómunkán kell átesniük, hogy azt a minőséget adjuk át, amit elvársz tőlünk. Ez az esküvőt követően még kb. 2-4 hét utómunka a képek számától függően.
Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a legkisebb és a tizenhat órás fotózás valahol 100.000-250.000 Ft között áll meg, de ez nagy mértékben függ a kért szolgáltatásoktól.
Mindig kérj egyedi árajánlatot tőlünk!

 

A fotózások menete

0.: Jegyesfotózás, más néven E-session. Ha kéred, ezt értelemszerűen mindig az esküvő előtt pár héttel fotózzuk. Ilyenkor sokkal lazább a viselet, ezek többnyire nem a külvilágnak szólnak, hanem csak Nektek. Elmegyünk egy számotokra kedves helyre és fotózunk néhány lazább beállítást. Ilyenkor rá tudtok hangolódni a fényképezésre, jobban megismerjük egymást és az esküvő napján lévő “nagy” fotózáson már lazák lesztek, mint a Rigalánc.  🙂 

1.: Előkészületek fotózása. Ezt az esküvő napján akkor fotózzuk, miközben készül a menyasszony sminkje, a haja, fényképezzük a legszebb pillanatokat, ahogy az anyu vagy a barátnők segítenek felvenni a ruhát, ahogy a vőlegény nyakkendőt köt, cipőt fényesít. Ezek nagyon vidám és egyben meghitt pillanatok. Általában ilyenkor megyünk el a buli helyszínére is és fotózzuk a feldíszített termet, ilyenkor a vendégek még nincsenek ott, minden a legszebb pompájában vár Benneteket. És ezt utólag jó fotókon viszontlátni. Mindez általában délelőtt történik kb. 9-10 órától.

2.: Kreatív fotózás. Ennek időpontja a legnagyobb változó az esküvőfotózásban. A következő blokkban, kicsit lejjebb részletesebben olvashatsz róla.

3.: Ceremóniák fotózása. Feljebb már volt szó a többes szám okáról. Ha csak polgári szertartás lesz, akkor sok kérdés nincs, veletek együtt a helyszínre érkezünk a ceremónia előtt, felmérjük a terepet, fényt mérünk, felkészülünk. Az anyakönyvvezetővel egyeztetjük a munkánkhoz szükséges részleteket és onnantól fotóriporterként működünk.
Ha templomi szertartás is van, akkor szintén megyünk veletek egy időben helyszínről-helyszínre, a templomban szintén felmérjük a számunkra fontos részleteket. Ez leginkább a fényre vonatkozik. Van azonban itt még egy fontos kérdés: a pap hozzáállása a fotózáshoz. Fontos számunkra, hogy diszkréten dolgozzunk és tiszteletben tartjuk az egyházi szertartások meghitt hangulatát. Érdemes azért egy korábbi időpontban, amikor a pappal megbeszélitek a részleteket rákérdezni arra, hogy miként áll a képkészítéshez. Elenyésző számban, de időnként előfordul, hogy egy lelkész nem szereti, ha ceremónia közben fotóznak, filmeznek. Ezt érdemes előtte tisztázni vele.

4.: “Járulékos” fotózások. Gyakorlatilag itt arról van szó, hogy sok esetben kérnek a párok a nagytotál csoportképen kívül kisebb, ún. kiscsoportos fotókat is. Ide tartoznak még olyan momentumok, mint a csokordobás, a rizs- vagy rózsaszirom szórás, pezsgőzés, stb-stb… a variációk száma végtelen, amelyek függenek a családi hagyományoktól vagy pl. vegyes esküvők alkalmával a nemzeti szokásoktól. Az ilyen kisebb momentumokat általában két nagyobb etap közé illesztjük, függően attól, hogy időben hova fér bele. Értelemszerűen mi alkalmazkodunk.

5.: A buli. Na igen, hívhatjuk ezt lakodalomnak, partynak, bárminek. Hagyományos felfogásban lagzi, de ha mondjuk egy előkelő hajón van a rendezvény, akkor már általában partyról beszélünk. Ezt mindig Ti döntitek el és ez általában nagyban befolyásolja a képek jellegét is. Az itteni fotózás általában a gyülekezéstől, majd a vacsora kezdetétől tart a már említett kb. éjjel 1-2 órai időpontig. Hagyományos esküvők esetében nagyjából ekkor van vége a menyasszony/menyecsketáncnak. Ezt követően a rendezvény többnyire már csak az önfeledt táncról szól (jó esetben), értelemszerűen erről is készülnek képek, már korábban is. Ezeken a helyszíneken is ketten dolgozunk. Több szögből fényképezünk és megkeressük az ideális pozíciót is a világításnak. Számunkra fontos, hogy az ott lévő hangulatot maradéktalanul visszaadják a képek, így kihasználjuk a helyszín fényeit is. Ha a DJ vagy a zenekar fényeffekteket használ, azokat mi nem fogjuk vakuval agyoncsapni, ezek a fények a képeken is meg fognak jelenni. Ilyenkor szó szerint mindent fotózunk. A tyúkhúslevestől a szerelmes párokon át a táncoló lábakig mindent. És igen, mielőtt még megkérdeznéd, ha a bátyád megsimogatja az egyik koszorúslány fenekét… na azt is! 🙂

 

Kreatív fotózás

Két lehetőség van: a kreatív képek vagy az esküvő napján készülnek, vagy korábban. Fotós szempontból sokkal ideálisabb, ha nem az esküvő napján fényképezünk, mert akkor sokkal több idő jut a beállításokra, több helyszínre tudunk elmenni, nincs Bennetek sem az esküvő miatti stressz. Ez persze költségesebb dolog, hiszen aznapra ugyanúgy kell a smink, a frizura és a ruha is.
Ha az esküvő napján fotózzuk a kreatív beállításokat, akkor is érdemes rászánni legalább másfél-két órát. Ez persze közel sem annyi, mintha egy külön napon fényképeznénk, de ha jól összeszervezzük, előtte közösen kitaláljuk, hogy hol fogunk fotózni, mindent előre leegyeztetünk, akkor ennyi idő alatt is nagyon szép dolgokat lehet kihozni a kreatív fotózásból.

Néhány hasznos tanács:

Ha lehet, jöjjön velünk 1-2 barát/barátnő, aki segít a fotózás során. Természetesen velem is lesz asszisztens, de ő a fényekért és a beállításokért felel. Jó ha van ott még valaki, aki segít tartani a ruhákat, fátylat, csokrot. A legcélszerűbb egy jó barát, egy haver, aki feldobja a hangulatot.

Ha az esküvő napján fotózzuk a kreatívokat, akkor érdemes ezt valamikor a késő délutáni órákban megtenni. Sokkal szebbek a fények nyáron délután vagy este, mint koradélután. A legkevésbé ideális a déli időpont. Ilyenkor a Nap épp felettünk áll, nincsenek szép romantikus fények és lássuk be, kevés embernek áll jól a köldökig érő orrárnyék. 🙂

Legyen nálatok minimális sminkfelszerelés. Sok esetben jön a kreatívra a sminkes is, természetesen ezt nem várjuk el. De nyáron gyorsan meg tud izzadni az ember, borzasztó rosszul mutat a képeken a csillogó arc. Minimálisan legyen ott egy kis papírtörlő, púder, rúzs, szájfény. És igen, a pasikra is kell egy kis púder. Az alapozást nem várjuk el, de a férfiaknak is nagyon rosszul áll, ha tükörpontyként csillognak. 🙂

Hozzatok magatokkal vizet. Főleg nyáron nagyon fontos, hogy mindig pótoljuk a hiányzó folyadékot a szervezetünkből. Ellenkező esetben nagyon hamar megfájdul a fejed, bágyadtabb leszel és ezek nagyon meglátszanak a fotókon, hidd el.

Helyszínbiztosítás. Sok esetben kérnek tőlünk közintézményekben való kreatív fotózást. Ilyen pl. egy vasútállomás vagy reptér. Az ilyen helyszíneken történő fényképezéshez mindig előtte engedélyt kell kérni a tulajdonostól vagy az üzemeltetőtől. Ez szinte soha nem okoz problémát, de mindig előtte kell kérni/kérdezni és nem utólag magyarázkodni! Amennyiben díjazás ellenében engednek be egy helyszínre előtte fontos részletezni, hogy mi tartozik bele a díjba. Például egy kastély fotózásra való kibérlésekor hány órát dolgozhatunk az épületben, használhatjuk-e a kastélyparkot is, odabent használhatunk-e világítást, bemehetünk-e utcai cipőben, vagy váltócipő kell… jobb ezeket előre tisztázni.

 

A fotókönyv

Bármennyire is digitális korszakban élünk, azért a tapasztalat azt mutatja, hogy a fényképek igazából attól fényképek, hogy papíron vannak, nem csak a gépünkbe zárva. Egy papírképet bármikor elővehetünk, pillanatok alatt meg lehet mutatni bárkinek, kézbe vehetjük. Sokkal személyesebb, mint egy digitális állomány a monitoron.

És van itt még egy fontos dolog: ha már papírkép, akkor lehetőleg ne hagyományos albumot használjunk. Egy fotókönyv sokkal elegánsabb és minőségibb megoldás egy hagyományos albumnál, amiben csak úgy benne vannak a 10×15 cm-es képek. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel szebb végeredményt lehet elérni egy igényes fine art fotókönyvvel, mint a vegyszeres labortechnikával. Egy fotókönyv rengeteg lehetőséget rejt. A formája, a mérete, az oldalszámok, a papír minősége, fényessége, vastagsága mind-mind szabadon választható. A borító lehet fényképpel nyomott, vagy akár szövet-, esetleg bőr borítású. Kézbe venni egy míves könyvet marhabőr borítással, fém sarkokkal, belül briliáns tónusvilágú képekkel… nem sok hasonló érzés van, de hogy egy hagyományos fotóalbum nem tud ilyet, az biztos.

A megrendelők sok esetben ajándékként is adják ezeket a könyveket az örömszülőknek. Nagyszerű megoldás például 1 nagyobb könyv magunknak és 1-1 kisebb a szüleinknek.

Az fotókönyv szerkesztését nyugodtan ránk bízhatod. Egyeztetjük Veletek a bekerülő képek listáját és nagy körültekintéssel válogatjuk össze a képekhez illő díszítőelemeket, illusztrációkat. De tehetünk bele idézeteket is, vagy bármit, ami eszedbe jut. Akár az ujjlenyomatotokat. Amikor a szerkesztési folyamat végéhez érünk, megmutatjuk a layoutokat és jóváhagyás után elküldjük a nyomdába. Nemsokára kézbe vehetitek saját, egyedi fotókönyveteket.