Vőfély vagy ceremóniamester? Mi a különbség?

Ne gondold, hogy ez a kérdés csak Benned merült fel. Bennem is és még jó pár szolgáltatóban. Mentségemül szóljon, hogy nekem az nem szakmám, én fotográfus vagyok.
Egy időben lezártam a kérdést magamban annyival, hogy “a cerónak van saját rádiós mikrofonja, a vőfély meg rímekben beszél és kiabál”. 🙂 Na de a képlet nem ennyire egyszerű. És miután történetesen ismerem az ország legismertebb és talán legfoglalkoztatottabb ceremóniamesterét, Barna Lászlót, a Lagzigurut, aki könyvet is írt az esküvőszakmáról, megkértem, segítsen nekünk eligazodni a kérdésben.

Lássuk, mit mond Laci!

003Laci, amikor én Téged ajánllak a pároknak, akkor annyit szoktam elmondani, hogy Te vagy az a figura, aki nem a folklór vonalat képviseli, hanem megjelensz időben, ott vagy végig, makulátlan az öltözéked és a munkád nem merül ki abban, hogy bejelented a levest meg mondasz vicceseket, hanem levezényled a rendezvényt, kapcsolatot tartasz a megrendelő és a többi szolgáltató között és ami számomra a legfontosabb: mindezt felelősséggel. Amennyire én az esküvőkön tapasztalom, ez nem minden vőfélynél vagy CM-nél van így ebben az országban. Az egyértelmű, hogy a profizmus emberfüggő. De feladatkör tekintetében van-e különbség vőfély és ceremóniamester között?
A kérdés jó és aktuális. Az én hozzáállásom és odafigyelésem sajnos nem evidens mindenkinek. Gyerekkorom óta vagyok az esküvői szakmában, az alázat, az odafigyelés és a hozzáadott érték velem együtt váltak elválaszthatatlan stílusjegyekké.
Ezekre az értékeimre büszke vagyok és elmondhatom, sokan kezdik átvenni és követni ezt az irányvonalat.
A hozzáadott érték, a kollégákkal való együttműködés túlmutat azon, hogy az ember vőfély, ceremóniamester, vagy éppen mennyibe kerül. Az értékünket a szakma határozza meg. Sokszor megvan az a rossz tulajdonságom, hogy a jót másokról is feltételezem.
Voltak akik a ceremóniamester fogalmát próbálták beszűkíteni, megjelenés és öltözködés szintjén.
Aztán a hagyományőrző vőfélyek kezdték el odaírni, hogy ők is ceremóniamesterek. Ekkor pedig a párok részéről lett érezhetően erős fogalmi zavar. A vőfély és a ceremóniamester feladata ugyanaz, a stílusok, megjelenésük és attitűdjük különbözik. Kicsit olyan mint a magyar kártya és a póker közti különbség… kártya-kártya.. nem igaz? Mégis más.
A ceremóniamesterek nagy része nem rendelkezik vidéki tapasztalattal, ami azért gáz, mert a ceremóniamestert kereső párok nem vidékhez vannak kötve, hanem ők egy adott emberi gondolkodású, adott audio-vizuális ízléssel rendelkező pár.
Mivel a szolgáltatók és a párok között véleményem szerint egyértelműen konzisztens az összefüggés – ezt tanítom is – könnyebb megtalálni mindenkinek, hogy vőfély vagy ceremóniamester-e a választott stílus, azon belül melyik arc vagy munkastílus a szimpatikus.
Ha eldöntötte a pár, hogy nekik ceremóniamesterre vagy vőfélyre van szükségük, milyen szempontok alapján döntsenek a számukra legmegfelelőbb mellett?

Írtam a témáról egy cikket és a youtube-on is van egy előadásom “a ceremóniamester választás veszélyeiről”. A válaszom az, hogy stílus, tapasztalat és kompetencia tekintetében mindenki súlyozza be a számára fontos értékeket, és találja meg azt az EMBERT aki számára a legtökéletesebb választás.
A szimpátia mellett, a szakmai tapasztalatot, szakmai hátteret, biztosítékokat, hozzáállást és elhivatottságot kell vizsgálni. Sok pár nem is tudja, hogy neki nem való minden vőfély vagy cm. Legalább annyira fontos a választás, mint hogy ki a vőlegény vagy a menyasszony. Nem hiszed el, de bár a magas árkategóriába esek, nagyon sokat “költök arra”, hogy ne kapjak olyan ajánlatkérő párokat, akikkel nem szívesen dolgoznék együtt. A listaáram a tudásom és tapasztalatom alapján megegyezik a kategória és árszegmensemben dolgozó kollégákéval, viszont a hozzáadott értékem, az országos bevethetőségem magasabb értéket képvisel. Annyi kedvezményt adok, hogy ne keressenek meg azok a menyasszonyok akik kirakatembert, “dekorcerót” akarnak, maradjanak meg az igényes de jófej párok.
Előző évben ezért léptem vissza Ceremóniamester TOP 3 díj kihirdetésekor, mert nem szerettem volna, ha az országos esküvői szakma, főleg a vidéki kollégák, azt érezzék, hogy emberileg és szakmailag azonosulni akarok a díjazottakkal. Visszaléptem, odatojtam a küszöbre, idén már nem számolták be a szavazataimat sem. A lényeg, ők lássák a szavazataim számát, a kollégák az éves munkámban érezzék a TOP3 minőséget és kiszolgálást.
Egyre több olyan cikket olvasok – hogy fogalmazzak, hogy ne sértsek meg egyetlen főszerkesztőt sem – “okos” újságokban, amelyek arról szólnak, hogy miképp lehet olcsón megúszni egy esküvőt. Önmagában ezzel még nincs is baj, de olyan tanácsokat látok ott, hogy a hajam égnek áll. Ne fogadjon esküvőszervezőt, oldja meg maga a szervezést, ne kérjen fel ceremóniamestert, majd segít egy haver és számíthat a jóbarátokra akkor is amikor fotózni kell. Na most ilyenkor nekem a bicska nyílik ki a zsebemben, mert azt érzem, az újságíró totálisan nem tudja, miről ír, mert olyan fals költségeket és kvázi spórolásokat látok leírva, hogy nem tudok másra következtetni. El tudod Te azt képzelni, hogy kevés pénzből, szakemberek nélkül lehet igényes esküvőt rendezni?
Mindenkinek más az igényszintje, vizuális kultúrája, más ingerekkel ellátott környezetben nőtt fel. Emiatt elképzelhető, hogy nem mindenkinek evidens vacsorára a báránygerinc meleg, fügés újburgonyával, mert éppen a klasszikus marhapöri a rokonság kedvence.
Tehát kevesebb pénzből is lehet ötletes, de mindenképpen a saját, a család és a rokonon és barátok részére is személyre szabott szép esküvőt varázsolni. Ceremóniamesterből sem való mindenhová a mindenki.
A budapesti luxushotel teraszán szocializálódott kiközvetített ceremóniamester sem állja meg a helyét egy félhagyományos vidéki urbánus esküvőn, de stílusidegen egy hagyományőrző vőfély is az említett teraszon. Viszont családból, baráti körből senki se válasszon esküvői szolgáltatót. A “fapados” esküvők darabszámukat tekintve ugyanúgy nem a hazai valóságot tükrözik mint a luxus esküvők.
Melyek a leggyakrabban előforduló hibák, amiket hozzá nem értő, rutintalan, vagy korszerűtlen vőfélyek elkövetnek?
004Nem tudják miért vannak ott az esküvőn.
Sikerült egy olyan felszabadító lázadást elindítanom, melyet sokan követnek.
Nem egy székszoknya-masni a szolgáltató. Mindegy minek öltözöl be, látszódjon az ember.
Szegeden jegyezték meg a múltkor, hogy „Laci téged mindenki másol!”
Ennek csak örülök! Ha lopnak tőlem az nagyon bánt, még büszke sem vagyok emiatt, azt viszont, ha pózol és szelfizik a szolgáltató a párral, és felszabadultan közeledik a kollégákhoz, csak pozitív hozadéka lehet. A párok is látni fogják, hogy nem kell félni az esküvőktől és a szolgáltatóktól, mert lehet találni emberileg és szakmailag is szimpatikus embereket, akivel lehet élvezni a felkészülést és az esküvő napját.
Hogy a ceremóniamester sem kötelezően egy merev bemondó, a vőfély sem egy részeges folklór bábu, a fotós sem egy vaku mögé bújt exponáló droid. A kiválasztáskor is fontosak az emberi tulajdonságok, pl. fotósnál is dönthet a személyiség két egyforma gépváz vagy obejktív park és szép képek esetében.
Az dönt, kinek szebbek a képei a pár számára, ki szimpatikus, ki miként áll a párhoz.
Most az árat direkt nem említettem.
Van egy mondásom: “Az a vőfély vagy cm aki nem rontja le az esküvőt, már jól dolgozott”
Három dologra kell figyelni: a párra, a vendégre és a szolgáltató kollégákra.
A páváskodókat, a primadonnákat, az önmegvalósító bulit megállító kocsisjátékosokat, a fél egykor hazamenőket, az együtt nem működőket  – a szakma azonnal megjegyzi de nem pozitív értelemben.
Arra büszke vagyok, hogy nem egy érdekkör, nem esküvőszervezők tartanak el, hanem saját magam által megdolgozott piacom van, és tudják a kollégák, hogy ha Barna Laci a  ceremóniamester, minden rendben lesz és aztán tudják miért más velem dolgozni.

Nagyon átalakult az utóbbi években az esküvőszakma. A leragadtabbak elvesznek, a korral haladók és elvárásokat felismerők válogathatnak a munkákban. Van olyan megrendelő, akinek nemet mondasz? Mi az a szint, ami alatt nem dolgozol? Értelemszerűen nem anyagiakra gondolok, inkább szakmaiságra.

ceremoniamester-szeged-tv-xfaktorA válasz egyszerű, amihez következetesen tartom magam. Ez meghatározza a stílust, a minőséget, és még az árat is. A weboldalamon nem csak egy öltönyös fickót látnak aki levesz egy terhet a vállról. Rá sem teszem a terhet a vállukra. Egyértelműen kiderül mikét dolgozok, milyen a hozzáállásom, miben különbözök a többiektől. Árat mindenki kap ajánlatkéréskor, nálam nincs zsákbamacska. Az ajánlatkéréskor még mindig ügyelek arra, hogy “kirúgjam” azokat a párokat, akik: vőfélyt keresnek, akik többnyelvű  esküvőre keresnek bemondót, vagy esküvőszervezővel kellene együtt dolgozni. Ezek a sarokpontok biztosítják azt, hogy a pár azt kapja amit rendelt. Egy egyedi, személyesség tett, igazi Barna Lacis esküvőt. Ami élmény párnak, a vendégeknek és a szolgáltatóknak.

Picit személyesebb kérdés következik, érinti a fotográfiát. Amikor mi, fotósok nem tudjuk rábeszélni a párokat a kreatív képek elkészítésére külön napon, hanem az esküvő napján fotózunk, azzal elmegy másfél-két óra minimum. Az rendben van, hogy van az embernek rutinja, nem esik kétségbe, mert sietni kell, de azért mégis ott van bennem a gondolat, hogy van egy időkeret, amit nem léphetek át, nekem legkésőbb a megbeszélt időpontban végeznem kell és vissza kell adnom a párt Nektek és a vendégeknek. Amíg mi kreatívkodunk a tóparton vagy az istállóban, addig mit csinálsz Te a vendégekkel és a násznépnek mekkora a tűrőképessége ilyenkor?

Hozzászoktam én is a jóhoz, ritka már a szertartások közötti kreatív, jellemzően a megbeszéléseken is igyekszem a párnak felhívni a figyelmét arra, hogy bár a külön napon tartott kreatív fotózás extra energia és idő, de megéri.
Teljes nap áll rendelkezésre, kedvenc helyekre el lehet jutni, akár másik országba is fapadossal, és nem 1,5 órában erőltetni a kreativitást a fotósnak és a menyasszony sem tud az aznapi stressztől őszintén mosolyogni, mikor már azon jár az esze, hogy a nagynéni zserbóját betették-e már az étterem hűtőjébe.
30 év alatt jól ismerem a vendégek viselkedését. Sokat segít ha ismerem az adottságokat.
Tudom jól, hogy a helyszín adottságai milyenek, milyen lesz az időjárás,  a fény, milyen emberekkel találkozok. Mivel a nap teljes forgatókönyvét én építem fel, plusz-mínusz 15 perc eltéréssel egy évre előre felépítem a hangulati vázát is  a napnak, így ha a pár 1,5 órát kreatívozik simán beleférünk. Ebben is egyediséget érzek, mindenre hagyok időt, hogy élhető és gördülékeny legyen a nap felépítése. Lehetne mondani, hogy az évek meg a rutin.
A fotós igényeit előre beépítem a forgatókönyvbe, mert tudom neki is fontosak a jó képek, és ha naplemente lesz vagy éppen a kék órában akarnak fotózni, akkor előre lehet tudni, éppen a levest esszük, vagy még az ajándékozási szakaszban leszünk akkor. Fel lehet készülni, hogy leves szedés után eltűnnek 20 percre.
Előfordul, hogy inkább nem eszek, hanem megyek lámpát tartani a fotóssal.

Rövid kérdés, rövid válasz: én határozottan azt látom, nagyon erős lesz a 2016-os szezon, sok az érdeklődés, sok a konkrét időpont foglalás. Te mit tapasztalsz?

Igen erős lesz. Annyira erős, hogy már szeptemberben 90%-ban beteltem, mára már csak 1 szabad hétvégém maradt április elejétől október közepéig, plusz a péntekek.
Így tehát nagyképűség nélkül elmondhatom, hogy már a 2017-es kampányaimon és stratégiámon dolgozok.
Végezetül még egy idézet tőlem: “Nem az a nagy dolog, hogy tele van a naptár, hanem ha az úgy van tele, hogy kirúgtuk és megszűrtük a lehetséges ügyfelek 95%-át és megnöveltük a bevételt.”

Na, ez egy jó beszélgetés volt, köszönöm az idődet!

Köszönöm az interjú lehetőségét, és jó fényeket kívánok!